ENDURANCE e-update May 2016
  en | cz | de | es | fr | it | lt | pl | pt | si
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive
tweet share on facebook

Dragi bralec, draga bralka,

po treh vznemirljivih letih trdega dela se projekt ENDURANCE zaključuje. V teh novičkah Vam s ponosom predstavljamo rezultate našega projekta.

 

CPS po Evropi


ENDURANCE države, klikni, da povečaš

Tekom projekta ENDURANCE je bilo ustanovljenih 25 nacionalnih mrež ter organiziranih več kot 75 nacionalnih srečanj in usposabljanj, katerih se je udeležilo več kot 4500 udeležencev. 319 mest se je zavezalo k izvajanju CPS in se pridružilo mreži ENDURANCE, kar je znatno več od zastavljenega cilja 250 mest. Na Portugalskem in v Italiji se je pridružilo 28 in 27 mest, zaradi česar sta zmagovalki projekta ENDURANCE.

Mesta so najprej s pomočjo ENDURANCE samo-ocenjevalnega vprašalnika preverila, če je kakovost njihovega načrtovanja skladna z evropskimi smernicami za izdelavo CPS. Na nacionalnih usposabljanjih, ki so bila organizirana tekom prvih dveh let trajanja projekta, so bili prisotni strokovnjaki na področju CPS, ki dobro poznajo koncept CPS ter podobnosti in razlike v primerjavi z uveljavljenim nacionalnim pristopom in prometnim načrtovanjem v svojih državah. To je bilo dobro izhodišče za nadaljnja usposabljanja, ki so se osredotočala bolj na specifične karakteristike CPS kot npr. kako vključiti interesne skupine in prebivalce mest.

O ENDURANCE državah in mestih si lahko več preberete na naši spletni strani pod rubriko country/city.

 

Mednarodna izmenjava znanja in prenos politikPoleg srečanj mrež in usposabljanj je ENDURANCE mestom zagotavljal tudi prilagojene nasvete, mednarodne strokovne imeniške storitve in prenos politik.

Uspešen prenos politik se je izvajal med:

 • Avstrijo in Slovenijo: vključevanje staršev pri upravljanju mobilnosti v šolah;
 • Dansko in Estonijo: namizna igra trajnostne mobilnosti;
 • Belgijo in Poljsko: politični okvir flamske CPS;
 • Finsko in Bratislavo (Slovaška): pametna in trajnostna mobilnost na Finskem;
 • Frankfurt (Nemčija) in Brasov (Romunija): sodelovanje med lokalnim in regionalnim nivojem;

Preberite si več o metodologiji prenosa politik, ki ga je razvil EPOMM.

 

Uporabite naše vireZaključek projekta prav tako pomeni, da bo del spletne strani ENDURANCE in del mreže ENDURANCE dosegljiv na spletni strani EPOMM.

Glavni rezultati projekta ENDURANCE bodo dosegljivi na spletni strani EPOMM. Tukaj pa je pregled virov, ki si jih morate prebrati:

 • Naše tematske e-novice o različnih pogledih na CPS.
 • Naša osnovna dejstva o praktičnih informacijah o CPS po Evropi.
 • Naša spletna stran o usposabljanjih, kjer so našteti strokovnjaki na področju CPS in gradiva za usposabljanje.
 • Predstavitev vseh konferenc CPS, vključno s tretjo konferenco, ki se je pred nekaj tedni odvijala v Bremnu.
 

Evropske konference o Celostnih prometnih strategijah


Klikni, da povečaš

ENDURANCE projekt je kot član sodeloval znotraj SUMP usklajevalne skupine Evropske komisije. V sodelovanju z drugimi evropskimi projekti CPS je ENDURANCE vodil organizacijo treh evropskih konferenc o Celostnih prometnih strategijah. Konference so iz leta v leto postale bolj obsežne in prepoznavne. Zadnja konferenca z naslovom “Načrtovanje učinkovitega mesta” je bila v Bremnu, prisostvovalo pa je več kot 400 udeležencev. Konferenca je zajemala predstavitve, diskusije in debate o temah kot so čezmejni mobilnostni načrti za “učinkovito mesto”, načrti za avtomatizacijo in mobilizacijo civilne udeležbe. Tekom konference so potekala tudi posebna srečanja za župane in druge politične predstavnike. Na plenarnem zaključku so udeleženci govorili o tem, kako bi lahko pospešili uvedbo koncepta CPS po Evropi, dogodek pa se je zaključil s predstavitvijo deklaracije CPS mesta Bremen. Objava na www.eltis.org bo še sledila, njen namen pa bo spodbujanje debate med izvajalci načrtovanja mobilnosti v evropskih skupnostih. Druga poročila o konferenci in vse predstavitve bodo prav tako objavljene na Eltis.

 

Ostali projekti CPS in prihodnji razvojDva projekta na temo CPS sta se vsebinsko zelo približala projektu ENDURANCE. Njihove vire si lahko pogledate tukaj:

 • CH4LLENGE:
  SUMP gradiva: Smernice za štiri izzive, ki se lahko pojavijo tekom projekta: udeležba, sodelovanje med institucijami, izbor ukrepov ter spremljanje in evalvacija – krajše različice so na voljo v osmih jezikih;
  SUMP samo-ocenjevalno orodje
  pomaga ovrednotiti kakovost vaše CPS
  e-tečaji
  Pet tečajev za samoučenje z mnogimi povezavami
 • BUMP (spodbujanje celostnih prometnih strategij):
  v “Podpornem svežnju” lahko najdete smernice in predstavitve treningov

Tudi iniciativa CIVITAS je pripravila mnogo zanimivih e-tečajev (potrebna je registracija) in publikacij.

V sklopu programa Horizon 2020 se pripravljajo za izvajanje novi projekti CPS in CIVITAS. Projekti so trenutno v fazi pripravljanja in pogajanja s Komisijo. To vključuje pripravo sodelovanja med projekti CIVITAS in CPS ter skupne blagovne znamke projektov CIVITAS. V sklopu teh novih projektov se bodo nadaljevale evropske konference CPS. Na podlagi teh novih projektov EPOMM vabi, da se jim pridružimo v mrežo EPOMM.

 

Nagovor s strani EPOMM


Robert Thaler, President of EPOMM“ENDURANCE nam je omogočil, da smo okrepili sposobnosti načrtovanja mobilnosti v številnih mestih, ki so članice EU, prav tako pa smo vključili tudi 14 držav, ki niso članice EU. Zanimivo je bilo videti, kako rastejo nacionalne mreže ter kako se gradijo mostovi med različnimi političnimi ravnmi. EPOMM je bilo v čast koordinirati projekt in upamo, da bomo v prihodnje tudi na področju upravljanja mobilnosti uspešno sodelovali z vsemi državami, ki so vključene v projekt ENDURANCE.”

Robert Thaler, Predsednik EPOMM

Izjemoma 50% popust za nove člane EPOMM

V letu 2016 ECOMM praznuje 20. obletnico, zato Evropska platforma za upravljanje mobilnosti ponuja 50% popust pri vpisu novih članov, tudi za države, ki niso bile vključene v ENDURANCE. Izkoristite enkratno priložnost in se – skupaj z vašim ministrstvom – pridružite glavni mreži nacionalnih vlad. Izkoristite prednosti, ki vam jih ponujajo obsežne izkušnje EPOMM, spletna orodja in storitve, usposabljanja in delavnice. Združimo naše moči, da dosežemo cilje in podpiramo aktivno izmenjavo izkušenj na evropski ravni.

Ne čakajte predolgo in kontaktirajte našo EPOMM koordinatorko Ingrid Briesner. Z veseljem vam bo odgovorila na vaša vprašanja o EPOMM ter vam pomagala pri prijavi.

ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive